Επιστρέφουν τα προ-κρίσης ενοίκια στην Θεσσαλονίκη


~ October 3, 2018

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την είσοδο βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (τύπου AirBnb) με την άνοδο του τουρισμού στην Θεσσαλονίκη, φέρνει νέα άνοδο τιμών στα ακίνητα προς εκμίσθωση, κυρίως στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα μειώνεται η προσφορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Ελλάδος, κ. Νίκο Μανομενίδη, το τελευταίο διάστημα έχουμε δει μεγάλη κινητικότητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, γύρω από τις οποίες έχει δημιουργηθεί μία νέα βιομηχανία ακινήτων και τα τελευταία χρόνια είδαμε να τριπλάσιάζεται ο τουρισμός. Αυτό περιόρισε την προσφορά των διαμερισμάτων σε φοιτητές ή περιστασιακά εργαζόμενους στην πόλη και ανέβασε τις τιμές.'

Αναφερόμενος στην αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές των διαμερισμάτων το β' τρίμηνο του 2018 στη Θεσσαλονίκη (+0,2%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017, ο κ. Μανομενίδης σημείωσε ότι έχουν ανέβει οι τιμές γενικά στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές για επαγγελματικούς και τουριστικούς λόγους.

''Η Θεσσαλονίκη θα έχει ανεβασμένα μισθώματα, δηλαδή εκεί που βρίσκαμε στο κέντρο πριν δύο χρόνια από 200-250 ευρώ γκαρσονιέρα ξαναγυρίσαμε στα πριν από την κρίση επίπεδα, στα 300-350ευρώ'. Οι τιμές των ακινήτων θα φτάσουν στα επίπεδα που ήταν παλαιότερα σε μία πενταετία''. 

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, οι μεσίτες αποτελούν τη 'δικλείδα ασφαλείας' τόσο για τους εκμισθωτές, όσο και για τους μισθωτές διότι και οι δύο πλευρές θα έχουν την επαγγελματική υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να εκμεταλευτούν τα ακίνητά τους ή να επιλέξουν με ενήμερα για τα δεδομένα τιμήματα.

SOURCE: Σοφία Παπαδοπούλου, Parallaxi